Categorieën
Blog Helikopter New York

Heli crash New York.

Een heli crash in New York is niet wat je wil als je een helikoptervlucht boekt. Je boekt een vlucht om deze schitterende stad vanuit de lucht te bewonderen. Maar moet je je zorgen maken over een heli crash als je boven New York City vliegt?

Uit onderzoeken blijkt dat bijvoorbeeld fietsen en autorijden in New York veel gevaarlijker is dan een helikoptervlucht in New York City. Een heli crash vindt veel minder keer plaats dan bijvoorbeeld een ongeluk met een fietser of een auto in New York.

Heli crash Noord Amerika.

De heli crash waarbij NBA sterspeler Koby Bryant en zijn 13-jarige dochter Gianna begin 2020, samen met 7 anderen, omkwamen, staat bij iedereen nog in het geheugen gegrift. Op zo’n moment rijst de vraag hoe veilig een helikoptervlucht eigenlijk is.

In heel Noord Amerika (Canada, VS en Mexico) waren er volgens de International Helicopter Safety Foundation in 2019 in totaal 116 helikopter ongelukken.

Bij 21 van deze ongelukken vielen doden. In 2018 was dit aantal in beide gevallen hoger. Helikoptervluchten zijn veiliger geworden ten opzichte van een jaar eerder.

Helikopter crashNiet dodelijke ongelukkenDodelijke ongelukken
20199521
20189824
bron: Helicopter Safety Foundation.

Toename ongelukken en incidenten.

Ondanks dat in de afgelopen jaren het aantal fatale ongelukken met commerciële helikoptervluchten drastisch afnamen, komen helikopter ongelukken in feite meer voor.

Het aantal dodelijke ongevallen met helikopters per 100.000 vlieguren is vanaf 2016 gestegen. Het US Helicopter Safety Team (USHST), een vrijwillig team van regerings- en industrieleiders, gaf deze cijfers vrij. Het aantal dodelijke slachtoffers per 100.000 uur steeg ook. Maar in 2019 daalt het.

heli crash new york

Volgens USHST is de toename van het aantal dodelijke ongelukken in de laatste jaren het gevolg van meer “niet essentiële vluchten op lage hoogte”. Die komen obstakels tegen zoals gebouwen, hoogspanningslijnen of heuvels die plotseling uit de mist opdoemen.

Heli crash New York.

In New York City deden zich de laatste decennia een aantal incidenten met helikopters voor.

16 mei 1977.

Op 16 mei 1977 vielen er 5 doden toen een rotorblad afbrak van een helikopter op het helikopterplatform van het toenmalige Pan Am gebouw (nu MetLife). 4 personen stierven doordat ze door de rotorbladen geraakt werden. Op de grond viel 1 dode doordat het rotorblad van het gebouw op haar viel. Sindsdien deden de autoriteiten helikopterplatforms op wolkenkrabbers in Manhattan in de ban.

15 april 1997.

Een helikopter, met aan boord 4 personen, waaronder 2 managers van Colgate-Palmolive, verongelukte door een crash in de East River van Manhattan. Een persoon kwam hierbij om het leven.

heli crash new york city april 15 1997

8 augustus 2009.

9 personen kwamen om het leven toen een helikopter en een klein vliegtuig in de lucht tegen elkaar botsten. Beiden kwamen terecht in de Hudson River vlak naast Manhattan. Onder de 5 doden waren 5 Italiaanse toeristen.

11 maart 2018.

5 passagiers van een helikopter verongelukte toen de helikopter waarin zij zaten crashte in de Hudson River. De piloot overleefde het ongeluk, maar de anderen konden hun strakke “harnassen” niet loskrijgen en verdronken.

De helikoptervlucht was een zogenaamde vlucht met luchtfotografie waarbij de deuren van de helikopter open zijn. Vanaf toen zijn deze vluchten verboden mits zij gebruik maken van snelsluitingen die makkelijk los te maken zijn bij calamiteiten.

15 mei 2019.

Een helikopter moest een noodlanding maken in de Hudson River naast New York City kort nadat deze was opgestegen vanaf Manhattan. Er vielen geen doden. De piloot en een dokwerker raakten gewond.

heli crash new york

10 juni 2019.

Een helikopter crashte in dichte mist op het dak van een wolkenkrabber in New York City. De herinneringen aan de aanslagen van 9/11 kwamen terug toen het gebouw geëvacueerd werd, maar gelukkig was er geen sprake van een aanslag, maar van een noodlottig ongeval. De piloot was de enige aan boord en kwam om het leven.

Onderzoekers van het National Transportation Safety Board concludeerden na hun onderzoek dat de piloot door het slechte zicht “verdwaald” was en niet wist waar hij was.

Veiligheid is de sleutel.

Net zoals bij elk ander vervoersmiddel, van bijvoorbeeld het rijden met een auto tot vliegen met een jumbojet, hangt de veiligheid bij vliegen met een helikopter af van de veiligheidspraktijken van de eigenaar en de piloot.

Wist u dat?

In de Verenigde Staten van Amerika zijn:

  • 12.000 helikopters
  • 32.000 helikopter piloten
  • Meer dan 292.000 helikopter monteurs

Conclusie.

De cijfers en feiten laten zien dat het gelukkig goed zit met de veiligheid van helikoptervluchten in New York. Omdat er veel meer helikoptervluchten worden uitgevoerd neemt vanzelfsprekend het aantal ongelukken hierdoor toe. Maar het aantal ongelukken per 100.000 vlieguren daalt.

Dus ondanks dat het aantal vluchten stijgt, neemt het aantal ongelukken per 100.000 vlieguren af. Dat is goed nieuws.

Je kunt dus op een veilige en ultieme manier de skyline en de bezienswaardigheden van New York City bekijken. Bijvoorbeeld met een helikopter.

Top 10 helikoptervluchten New York City.

Benieuwd naar een helikoptervlucht boven New York City? Vind hier gegarandeerd een vlucht die bij jou past. Bekijk New York City vanuit een bijzonder perspectief.